EFTERSTARR

Vad är efterstarr?

Vid en gråstarroperation plockas den sjuka grumliga linsen bort från ögat och ersätts av en konstgjord plastlins. Bakom denna plastlins lämnas en tunn hinna till stöd för den nya linsen samt som skydd mot glaskroppen som ligger bakom. Denna tunna hinna är vad som kan återfå en grumlighet och bilda en ”ärrig hinna” efter starroperationen, så kallad efterstarr.

Efterstarr är ganska vanligt. Ungefär 20% av alla som opereras för gråstarr bildar efterstarr. Men även personer som har gjort andra typer av linsbyte, till exempel RLE, kan drabbas.

Symptom vid efterstarr

Efterstarr uppkommer strax efter ingreppet, men mestadels dröjer det något år eller ett par innan symtomen visar sig. Symtomen är som vid gråstarr: synnedsättning, bländningsbesvär, sämre avståndsbedömning med mera.

Laserbehandling för att ta bort efterstarr

Efterstarr tas enkelt och effektivt bort med laserbehandlingen YAG och är klart på några minuter. Det krävs endast ett vanligt läkarbesök och det behövs ingen bedövning. Du får bara pupillvidgande droppar som får verka i mellan 20 och 40 minuter för att vi ska kunna ta bort efterstarren. Det är inte lämpligt att köra bil efter ögonoperationen.

Efter laserbehandlingen återställs vanligtvis synen till samma kvalitet som när den var som bäst efter gråstarroperationen.

Välkommen att boka en tid.